Drenthe kan wel wat Hoogeveen gebruiken
Dat is een slogan die aan de keukentafel bij communicatiespecialist Annette Jansen spontaan ontstond toen we het hadden over ‘hoe zou je als nummer 6 op de lijst toch de belangen van Hoogeveen kunnen vertegenwoordigen in Assen’. Want dat is het doel voor mij bij de provinciale verkiezingen op 15 maart aanstaande. Het helpt als het CDA in Drenthe 5 zetels behoud en als Henk Jumelet (m.i. zeer terecht) gedeputeerde kan blijven. Echter lukt dat even niet dan is het zaak om voor de Hoogeveense zaak 1.163 stemmen te halen. Waarom heb ik 1.163 stemmen nodig? Dat is op basis van de kiesdrempel van de verkiezingen 2019 genoeg voor een voorkeurszetel. En dan komt vanuit CDA Hoogeveen toch echt iemand de Hoogeveense zaak bepleiten in het Drentse parlement!
Er zijn partijen die de Hoogeveense zaak schijnbaar niet zo hoog hebben zitten of die betere kandidaten hebben uit andere plaatsen. VVD heeft pas op #16 een Hoogevener, BBB op #9 en dan zijn dit ook nog zeer onervaren kandidaten. En er zijn ook partijen met helemaal geen Hoogeveners op de lijst. GroenLInks, D’66 of JA21 slaan in die zin Hoogeveen een keertje over.
Natuurlijk zijn er ook partijen met een Hoogevener hoog op de lijst. De SGP heeft zelfs een 20-jarige lijsttrekker uit Stuifzand. Maar ook Sterk Lokaal, PvdA, CU, PVV, BVNL, FVD en SP hebben iemand uit Hoogeveen hoog op de lijst staan. Absolute winnaar met 7 Hoogeveners op de lijst is FvD. Bij hen komt 28% uit Hoogeveen. Kortom zowel links als rechts zijn er Hoogeveners te vinden. Maar in het gematigde midden? Ook wel ‘partijen die de kloof voorbij willen komen’….daar zijn er niet zo veel van.
De kloof voorbij
De kloof voorbij geeft de verhaallijn aan die achter de aanpak van CDA Drenthe zit voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen: kunnen we als Nederlanders nog steeds gezamenlijk onze problemen oplossen? CDA Drenthe wil werken aan het verkleinen van de kloof. Drenthe zou wat ons betreft dé provincie mogen zijn, waarbij de verandering begint of beter gezegd doorgezet wordt. We willen samen met andere partijen op zoek naar gezamenlijke oplossingen; oplossingen die eerlijk, realistisch en gedragen zijn. Dat is niet nieuw. CDA is geen middenpartij omdat de partij zelf niet weet waarvoor ze staat, maar omdat de partij vaak oplossingen weet aan te dragen die werken aan verbinding, aan evenwicht, oplossingen die werken. En ook oplossingen die soms van partijen vraagt om stappen te zetten om in ‘het midden’ uit te komen, om iets los te laten van zijn of haar standpunt, zodat de ander ook zo’n stap kan doen en we een compromis kunnen sluiten.
Een compromis is voor het CDA geen vies woord. Ik doel daarmee niet op een slap of flauw compromis, maar een goed compromis. Een compromis is pas goed, wanneer het echt iets kan oplossen en wanneer de oplossing voor een probleem ook wetenschappelijk is vastgesteld. Dat vraagt om feitenkennis. Compromissluiters zijn hierdoor geen zachte heelmeesters. Het eerlijke verhaal moet immers verteld worden. Over pandemieën, over klimaatverandering, over natuur en landbouw, over armoede en rijkdom, over de relatie tussen de overheid en burgers, tussen de Randstad en de regio.
Deze kloven zijn grote opgaven voor Nederland. Inwoners kijken voor deze opgaven naar de overheid, naar marktpartijen, maar vooral naar de politiek. Het CDA vindt dat ook de samenleving een rol hierin heeft. Nederlanders hebben volgens een onlangs rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) veel vertrouwen in de directe leefomgeving, in onze samenleving. Nederlanders zijn tevreden over de onderlinge hulpvaardigheid en twee derde is van mening dat andere mensen te vertrouwen zijn.
Tegelijkertijd is het vertrouwen in de politiek laag en maken Nederlanders zich zorgen over polarisatie, over de omgangsvormen in het politieke en maatschappelijke debat. Nederlanders zouden zich volgens groepsgesprekken van het SCP ergeren aan het vasthouden aan het eigen gelijk, extreme uitingen en de harde toon van het debat. Een gepolariseerde samenleving kan op den duur de sociale cohesie en het functioneren van de democratie aantasten. Het is daarom belangrijk en aan ons de taak als politieke partijen om het politieke vertrouwen en de verbinding te herstellen. We moeten de kloof voorbij door te luisteren, te vertrouwen, te verbinden, op te lossen en dat moeten we samen doen.
Dat vraagt om een harde toon en een vijandige houding te vermijden en juist de inhoud, de feiten centraal te stellen. Bovendien doen zowel media als politiek er goed aan om meningsverschillen niet meteen als polarisatie neer te zetten. Verschillen in meningen en opvattingen zijn er immers altijd en horen bij een democratie. Het benadrukken van tegenstellingen kan echter verschillen onnodig uitvergroten. CDA Drenthe wil graag vanuit een goed gesprek over meningsverschillen werken aan eerlijke, realistische oplossingen. In samenwerking. Tussen partijen maar vooral tussen overheid en inwoners van Drenthe.
Voor CDA Drenthe is dat niet nieuw en wij hebben onze bewindspersonen gelukkig ook weer op die weg gekregen. Het CDA is namelijk geen top-down partij, maar een partij van onderop. We moeten luisteren naar de mensen in de regio, in onze provincie. Partijleider Wopke Hoekstra heeft laten zien dat hij luistert en niet bang is om het geluid van de regio in dit kabinet te brengen. Dat is succesvoller dan vanaf de zijkant te roepen als een one-issue partij. Dat heeft meer effect dan alles in de Tweede of straks Eerste Kamer te blokkeren. Dat helpt bij het oplossen van de grote problemen. Dat werkt verbindend en dat vermindert de polarisatie.
Natuurlijk stellen velen de vraag: “CDA, waar was je toen het stikstofkaartje werd verspreid? Hoe wij als CDA Drenthe hiermee omgingen zegt veel over de verbindende partij die we willen zijn en over onze lijsttrekker Henk Jumelet die als verbinder acteert. Johan Remkes waardeerde immers het handelen van Jumelet in het stikstofdossier.
CDA Drenthe gaat door met verbinden. CDA Drenthe wil de kloof voorbij! Mijn oproep is dan ook: Stem op partijen die helpen de kloof voorbij te komen. En stem dan ook niet op partijen die werken aan het vergroten van de kloof. Met je stem kun je werken aan verkleinen van de kloof!